Friðarstaðir: een beetje IJsland in Eelde.....

 






In 1989 gingen we met onze Dodge voor het eerst naar IJsland. We hadden toen al jaren Eland-honden, een Alaska Malamute en twee IJslandse paarden op leeftijd.

De oude merrie Vindottir bleef bij ons en werd uiteindelijk 36 jaar....


We werden op die reis gefascineerd door de schitterende natuur, de weidse blikken, heldere luchten en de rust. Daarnaast viel ons het bijzondere karakter en de fantastische uitstraling van de vele IJslandse paarden op, die we onderweg tegenkwamen. Naast het bezoek aan boerderijen met IJslandse paarden zochten we ook naar boerderijen waar volgens zeggen waarschijnlijk nog "echte" IJslandse honden liepen, want we wisten dat ze bijna waren uitgestorven. We vonden ze en ook hier was het liefde op het eerste gezicht. Vele tochten naar IJsland zouden volgen en al ruim 25 jaar fokken wij nu mooie IJslandse honden en IJslandse paarden, zoals Oðinn en Olafur, hier links op de foto.

De foto boven is genomen in het hengstenland in Vaassen.






Friðarstaðir fokt zijn paarden uit weloverwogen combinaties. Louwke en Kim zoeken jaarlijks geschikte goede hengsten bij de merries, waarbij karakter ook een belangrijke rol speelt. De gedekte merries blijven in onze kudde om een veulen te krijgen. De veulens groeien het eerste jaar thuis op en gaan vervolgens naar begrazingsprojecten of natuurgebieden. Daar groeien onze jonge paarden verder op in kuddeverband.

Ze komen vanuit de natuurgebieden (hierboven Soerendonk) weer naar onze stal als ze drie of vier jaar zijn. De merries worden voor het eerst gedekt als ze drie jaar zijn en blijven in kuddeverband rondlopen op onze eigen ecologisch beheerde landerijen.




De IJslandse paarden helpen samen met Louwke’s schaapskuddes (Drentse heideschapen en Ouessanten) mee aan "natuurbouw"-projecten en het ontwikkelen van een waardevolle ecologische verbindingszone (EVZ) tussen het gebied van de Vosbergen, Lappenvoorde en het stroomdallandschap van de Drentse Aa enerzijds en de Eelder- en Peizermaden anderzijds.


Friðarstaðir werkt in dit EVZ-project, gelegen naast Groningen Airport Eelde, enthousiast samen met andere buren/landeigenaren, waaronder Laura Stappershoef en Popko van der Molen, beheerder van het ecologische natuurbouwproject “De Oude Molensteen”.



De paarden worden (vaak een jaar na het eerste veulen) ingereden door bekende trainers, in samenwerking met Kim Pilon. Kim neemt met onze getrainde paarden af en toe deel aan wedstrijden.

Tenslotte zijn onze paarden gereed voor verkoop. Er is altijd een ruime keuze. Alle door ons gefokte paarden zijn opgenomen in WorldFengur en het NSIJP-stamboek.


Een “echte Friðarstaðir” is herkenbaar.